Dr. Urmánczy Nándor Egyesület

Eddigi tevékenységeink

Egyesületünk 2011-es évi tevékenysége

Január 10-től a helyi COMPET céggel közösen egy honosítási-tanácsadási irodát létesítettünk, mely irodának szolgáltatásait eddig több száz maroshévízi és környékbeli lakos vette igénybe.
Szintén januártól egyesületünk 100 év után egy helyi újságot létesített Maroshévízi Hírlap néven, mely újság 500 példányszámban minden hónap utolsó hetén jelenik meg.
Februárban egy barátságos jégkorongmérkőzés előtt díjaztuk a gyergyószentmiklósi Huszár Gábor tanár urat, aki 1971 februárjában alapította az első jégkorong csapatot településünkön.
Április 11-én a Kemény János Alapítvány és az „Alma Mater” Kemény János Egyesülettel közösen megszerveztük a „Költők Napja” című rendezvényt.
Május 16-17 között egy öt fős csoport látogatott településünkre a magyarországi Háromhatár Kulturális és Sport Egyesület részéről, akikkel egyesületünk együttműködési egyezményt írt alá.
Május 21-én lett megtartva 3. alkalommal a diákok részére a Dr. Urmánczy Nándor történelmi vetélkedő, Maroshévíz és Borszék után ez évben a gyergyóremetei Balás Jenő Általános Iskolában 21 diák részvételével.
A júniusi iskolavégzéskor egyesületünk első alkalommal adományozott két diáknak „Dr. Urmánczy Nándor” tanulmányi ösztöndíjat. A maroshévízi Kemény János Gimnázium VI-os és X—es diákja 200 – 200 lejes pénzjutalomban, valamint egy-egy könyvet és Székelyföldet ábrázoló falitérképet vehetett át.
Július 22-24 között vendégeink voltak a vajdasági Székelykevéről a „Tinet” Klub által szervetett „Székely Túr 2011” elnevezésű biciklisták. A „túr” résztvevői Amerikai Egyesült Államokból, Magyarországról, Szerbiából és Romániából származó bicikli túra kedvelők.
Július 22-én első alkalommal szerveztünk Urmánczy Nemzetközi teremfoci kupát, melyre hollandiai, vajdasági és erdélyi csapatok neveztek be.
Július 23-án szintén első alkalommal volt megtartva az Urmánczy Nemzetközi asztaltenisz kupa. E vetélkedőre magyarországi, vajdasági, spanyolországi és romániai sportolók jelentkeztek.
Szeptember 4-én, IV. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap. Ez alkalommal Kövér László a Magyar Országház Elnöke egy Urmánczy Nándort ábrázoló bronz szobrot adományozott településünknek. A szobor avatáson többek között jelen voltak: Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke, a bukaresti Magyar Nagykövetség részéről Füzesi Oszkár, nagykövet úr, a bukaresti Örmény Nagykövetség részéről Nelly Matevossian, konzulasszony, Dr. Zsigmond Barna Pál a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja, László Tamás a Magyar Országgyűlés, országgyűlési képviselője a Budapest XV. kerület polgármestere, Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Dr. Gortvay István (Urmánczy Nándor unokája), Sárdi Péter államtitkár, Földi László Cegléd polgármestere, Mezei János Gyergyószentmiklós polgármestere, a németországi Magyar Szervezetek Országos Szövetsége részéről Szilágyi Szabolcs alelnök, a Háromhatár Egyesület részéről Portik Péter, Mozga Márta a budapesti ClubNetCet egyesület részéről, Rokaly József és Sikó Gyula a gyergyószentmiklósi Városi Tanács részéről, a Gyergyószéki Székely Tanács részéről Árus Zsolt, a Gyergyószéki Erdélyi Nemzeti Tanács részéről Leopold Anna Mária és Bákai Magdolna és még sokan.
December 17-19 között a Magyar Parlament meghívására egyesületünk 40 diákot vitt Budapestre a „Parlamenti gyermekkarácsony” rendezvénysorozatra.

Ez évbe, (2010) immár harmadik alkalommal szerveztük meg a mára már hagyományos Dr. Urmánczy Nándor emléknapot, melyre nemcsak Erdély több településéről jönnek hanem az anyaországból is. Ugyanakkor 2009-ben a maroshévízi Kemény János Elméleti Líceumban, míg 2010-ben a borszéki Zimmethausen Iskolaközpontban szerveztünk Urmánczy Nándor emlékversenyt a diákok számára így is elősegítve az Urmánczy Nándor tevékenységének a köztudatba való beépitését.

Ez év (2010) októberében pedig együttműködési szerződést irtunk alá két budapesti egyesülettel. Így a ClubNetCet és az Alkotók Művészek és Művészetpártolók Egyesületével közösen akarunk különböző pályázatokat elnyerni.

2009-tól van egyesületi zászlónk és lobogónk, melybe az Urmánczy Nándor által alapított Országzászló és a Székely zászló elemeit építettük be.